Istoric

 

De-a lungul istoriei, vindecătorii au înțeles valoarea cuprului în obținerea și menținerea unei sănătăți optime. Fie sub forma aplicării topice, externe, fie prin ingerare, au fost utilizate multe forme de cupru și compuși de cupru, de-a lungul timpului, începând cu Egiptul antic, Grecia, Roma, sau imperiul Aztec.

 

Antichitate

Un text egiptean antic (papirusul Smith, circa 2400 ÎEN), menționa utilizarea cuprului pentru sterilizarea apei de băut și a rănilor.

Un alt astfel de text (papirusul Ebers, circa 1500 ÎEN), menționa utilizarea cuprului pentru tratarea durerilor de cap,  tremurături ale membrelor, arsuri și mâncărimi ale pielii.

În jurul anului 400 ÎEN, Hipocrate menționa cuprul ca tratament pentru rănile ulceroase ale membrelor, asociate cu prezența venelor varicoase. În aceeași perioadă, în Grecia, se obișnuia presărarea oxidului și sulfatului de cupru pe rănile deschise, răni adeseori tratate cu un amestec de oxid roșu de cupru și miere.

Ceva mai târziu, în primul secol al erei noastre, Dioscoride prescria utilizarea unu iamestec de acetat și sulfat de cupru ca remediu al ochilor injectați, inflamați, sau a cataractei.

În aceeași perioadă, Pliniu descria un număr de remedii care implicau cuprul. Oxidul negru de cupru, amestecat cu miere, era utilizat contra viermilor intestinali și pentru purgații. Sub formă diluată, se utiliza ca picături nazale (pentru clarificarea minții - probabil după o noapte mai... lungă), picături în urechi, în cazul disconfortului sau chiar infecțiilor în zona respectivă, precum și pentru alte afecțiuni, mai mult sau mai puțin obișnuite.

Nici aztecii nu erau străini de utilizarea cuprului, sub formă de gargară, pentru tratarea inflamării gâtului.

Perșii, precum și Indienii, utilizau cuprul pentru tratarea bolilor de plămâni. Compușii de cupru, precum malachitul și oxidul de cuprul, erau recomandate pentru diferite boli ale pielii.

 

Secolul 19

Primele observații moderne ale rolului cuprului în ceea ce privește imunitatea, au fost cele din timpul epidemielor de holeră din 1832, 1849 și 1852, când s-a observat că muncitorii care prelucrau sub o formă sau alta cuprul erau imuni la holeră.

În 1885, medicul francez Luton, a raportat utilizarea acetatului de cupru pentru tratarea pacienților artritici, atât extern, cu ajutorul unei alifii conținând acetat de cupru 30%, cât și intern, prin administrarea de pilule conținând 10mg acetat de cupru.

În 1895, arsenatul de cupru era utilizat pentru tratarea diareei acute și cronice, a dezinteriei și holerei.

Un complex organic dezvoltat de Bayer, s-a utilizat în tratarea tuberculozei până în jurul anului 1940.

 

Secolul 20

Studii contemporane, realizate pe șoareci, demonstrează tratarea tumorilor cu doze nontoxice din complexe metalice pe bază de cupru. În mod extraordinar, aceste tratamente nu au omorât celulele tumorale, ci le-au transformat în celule normale. Astfel de experimente, au arătat că administrarea preventivă a unor astfel de complexe pe bază de cupru, previn sau întârzie formarea tumorilor, în cazul în care acestea erau posibile a se produce (datorită unor factori de mediu de exempu, de obicei de natură toxică).

 

Totodată, începând din 1936, numeroase studii au atras atenția asupra corelației dintre sănătatea sistemului circulator și a inimii, și cupru. Observațiile au arătat că aceste afecțiuni puteau fi urmărite până la o origine ținând de o deficiență de cupru, sau un dezechilibru cupru/zinc.

 

În aceeași perioadă, mai precis în 1939, medicul german Werner Hangarter, a observat că minerii finlandezi nu erau afectați de artrită, atâta timp cât lucrau în domeniul minier respectiv. Aceasta a făcut posibilă realizarea unor tratamente pentru febră reumatică, artrită reumatoidă, sciatică, probleme cu spatele și gâtul, de către cercetătorii finlandezi și germani, prin utilizarea cu succes a unei combinații de clorură de cupru și salicilat de sodiu.

 

S-a demonstrat că divere complexe de cupru, precum aspirinatul de cupru, triptofanatul de cupru, au accelerat vindecarea rănilor și ulcerațiilor. De exemplu, ulcere gastrice sunt vindecate cu circa cinci zile mai devreme decât în cazul altor tratamente.

 

O observație excepțională s-a realizat corelând deficiențele de cupru cu crizele epileptice. Pe baza acestei observații, s-a demonstrat creșterea remarcabilăa eficienței preparatelor antiepileptice, atunci când erau combinate cu cuprul.

 

Studiile dr. L.M. Klevay, publicate în 1975, au punctat relația între cupru și colesterol. Ca urmare a studiului, dr. Klevay a teoretizat ca dezechilibrul dintre zinc și cupru, cu accentul pus pe deficiența de cupru, ar putea fi un factor agravant în bolile coronare.

Studii ulterioare au arătat că diverse substanțe organice pe bază de cupru au un rol important în minimizarea deteriorării aortei și a mușchiului cardiac, în special datorită efectului antiinflamator al compușilor de cupru.

 

Prezent

Prin conștientizarea și înțelegerea implicării cuprului în extrem de multe procese din corp, și a faptului că deficiența sa poate conduce la albirea prematură a părului, riduri, vene varicoase, afecțiuni cardiace, degenerative, probleme cerebrale, cuprul este privit din ce în ce mai mult ca o veritabilă sursă de tinerețe și armonie.

 

Medicina orientală

 

În Ayurveda, cele mai bune surse de cupru sunt considerate apa de cupru, Tamrajal și cenușa de cupru, Tamra Bhasma.
 
Tamrajal este realizată prin colectarea apei pure într-un vas de cupru timp de 8-12 ore (este necesar ca apa să fie, pe cât posibil, lipsită de contaminanți, cum ar fi compușii de clor utilizați pentru dezinfectarea apei de rețea. Apa distilată este foarte bună, dar poate fi utilizată și apă de izvor sau plată, netratată. Totodată vasul de cupru trebuie să fie cât mai curat, fără urme verzui sau negre, eventual lustruit, iar cuprul din care este confecționat să fie cât mai pur). Această apă devine într-o anumită măsură încărcată cu ioni de cupru (în concentrație foarte redusă) și, chiar mai important, cuprul pur restructurează informațional apa din vas, care poate fi folosită astfel ca remediu în foarte multe afecțiuni. Ea este destul de asemănătoare cu cuprul coloidal, însă mai apropiată de acesta este cenușa de cupru.
 
Această cenușă, numită Tamra Bhasma, este de altfel utilizată ca supliment și medicament ce tratează insuficiența de cupru din organism, care poate duce la boli gastrointestinale, pierdere în greutate, probleme ale sistemului osos, anemie, hipopigmentație, albirea prematură a părului, pierderea tecii de mielina a nervilor etc.
 
Conform metodelor de preparare cunoscute în medicina Ayurveda, componentul principal al acestei cenuși, obținute prin calcinarea controlată și repetată a cuprului, este o pulbere extrem de fină de cupru (practic sub formă de nanoparticule), care astfel poate pătrunde în toate organele (ca în cazul cenușilor de aur sau argint).
 
Tulburările și bolile vindecate de Tamra bhasma, precum și efectele adiționale cuprind:
 
- diverse tulburări ale ficatului;
 
- diverse stări febrile;
 
- probleme gastrice;
 
- inflamații diverse;
 
- diaree, dizenterie, infestarea cu viermi paraziți;
 
- diabet zaharat;
 
- boli infecțioase;
 
- probleme ale aparatului circulator (inimă, vene) și ale sângelui;
 
- infecții urinare;
 
- întărirea sistemului imunitar;
 
- efect reîntineritor și energizant, acționând totodată ca antioxidant.

 

Homeopatie

 

Homeopatia consideră cuprul ca fiind un remediu al spasmelor care pot apărea la orice nivel: respirator (astm, tuse spastică), digestiv (colici), musculo-scheletic (crampe musculare), nervos (convulsii), spasme care sunt declanșate de suprimarea unor erupții, emoții sau impulsuri puternic reprimate.
 
Tipul psiho-somatic corespondent: persoane închise, necomunicative, stăpânite de impulsuri și emoții puternice, dar reprimate.
 
Agravarea simptomelor poate să apară: după suprimarea unor erupții, emoții, frustrări, noaptea, în timpul somnului, când se udă, în timpul sarcinii sau al menstruației, la mișcare, atingere, în timpul actului sexual.
 
Indicațiile de utilizare a remediului Cuprum: epilepsie, convulsii, encefalită, meningită, crampe musculare, „crampa scriitorului”, mioclonii nocturne, tresăriri sau spasme musculare, ticuri, grimase, tuse de diverse etimologii, astm bronșic, colici abdominale (gastro-enterită acută, ciroză hepatică) etc.
 
Din punct de vedere psiho-mental, individul caracterizat de tipologia CUPRUM are sentimente profund reprimate, este dogmatic, religios, respectă anumite reguli pe care și le impune cu strictețe, iar acțiunile sale se pot repeta în mod identic (dând dovadă de un comportament de tip ritual); are un simț justițiar înnăscut, care este agravat atunci când este insultat sau suferă o nedreptate (se regăsește în meserii precum judecător sau preot); necomunicativ, sensibil la critică, uneori are tendința de a se ascunde, evitând criticile, dorește să ia decizii de unul singur și să nu dea socoteală nimănui, urăște restricțiile (agravare la contact). Îi este teamă de cădere, de critică, de a nu fi judecat de alții, de a nu întârzia (la o întâlnire), de accidente, de întuneric, de foc. Are fantasme de genul că este urmărit de dușmani, de diavoli, de morți. În stadiul decompensat, devine rigid, închis, cu mintea greoaie, până ajunge la gradul de senilitate; poate manifesta un comportament violent, țipă, înjură, trântește, chinuie animalele.
 
Somnul sau poate fi caracterizat de:
 
- Vise de cădere, paralizie, eforturi mari; tresăriri bruște în timpul somnului.
 
Manifestări la nivelul capului:
 
- Ticuri, grimase, spasme ale feței;
 
- Crize epileptice agravate noaptea și la lună nouă;
 
- Coree;
 
- Vertij când privește în sus; vertij cu tendința de a cădea în față, capul cade înainte cu ameliorare în decubit dorsal;
 
- Cefalee - ca și cum capul ar fi zdrobit sau senzație de rece la nivelul capului (ca și cum i-ar curge apă rece pe cap);
 
- Blefarospasm, mișcări involuntare ale ochilor, strabism convergent;
 
- Scoaterea limbii în afara gurii.
 
Manifestări la nivelul aparatului digestiv:
 
- Paralizia limbii, bâlbială;
 
- Gust metalic în gură;
 
- Crampe abdominale violente;
 
- Vărsătură bruscă determinată de o contracție spontană a stomacului însoțită de dureri violente;
 
- Spasme ale musculaturii abdominale agravate la mișcare sau atingere;
 
- Diaree explozivă, dureroasă;
 
- Dorința de băuturi reci;
 
- Grețuri ameliorate de ingestia de apă rece.
 
Manifestări la nivelul aparatului respirator:
 
- Tuse spastică, convulsivă, trenantă, care poate fi însoțită (sau generatoare) de convulsii, ameliorată de băuturi reci;
 
- Accese paroxistice de tuse, tuse violentă, care poate fi ameliorată de băuturi reci;
 
- Tuse agravată la ora 3 dimineața sau la emoții;
 
- Spasm glotic.
 
Manifestări la nivelul aparatului locomotor:
 
- Crampe musculare, care încep la degetele picioarelor sub formă de contracții, apoi se extind la mușchii membrelor (mâini, picioare, gambe);
 
- Degetele mari strânse în palme și încleștate în pumn (crampa scriitorului);
 
- Crampe musculare agravate în somn, în timpul actului sexual.
 
Manifestări la nivelul aparatului uro-genital:
 
- Crampe abdominale în timpul menstruației, avort spontan, travaliu;
 
- Supresia menstruației poate declanșa crampe pe diverse grupe musculare, dar încep de obicei de la nivelul degetelor.
 
Manifestări la nivelul tegumentelor și al mucoaselor:
 
- Colorația albastră, cianotică a feței în timpul crizei de astm sau al convulsiilor;
 
- Erupții pruriginoase, psoriazis, agravat noaptea.
 
Senzații, semne și simptome particulare:
 
- Crampe, secuse, spasme apărute la diverse grupe musculare agravate în somn, în timpul sarcinii, menstruației, la supărare, emoții;
 
- Crampe abdominale, tuse, greață care pot fi ameliorate dacă se bea puțină apa rece;
 
- Cefalee - ca și cum capul i-ar fi zdrobit sau senzație de rece la nivelul capului (ca și cum i-ar curge apă rece pe cap).
 
Simptome combinate: astm și crampe la nivelul extremităților.
 
Utilizare

Cuprul este un element mineral esențial în fiziologia organismelor vii, existând într-o cantitate mare și în corpul omenesc. În momentul în care este absorbit în intestinul subțire, el este transportat spre ficat, fiind legat de albumină. În fluxul sanguin este transportat de o proteină numită ceruloplasmină. Cuprul este întâlnit în peste 50 de enzime, fie în calitate de component esențial, fie cu rol de cofactor, dintre care menționam: citocrom-c-oxidaza, superoxid dismutaza, SOD, (CuZn), hemocianina (o moleculă purtătoare de oxigen) etc.

 

Corpul are nevoie de cupru pentru o dezvoltare normală și pentru a își menține o stare bună de sănătate. Astfel:

- joacă un rol important în producția de mielină, hemoglobină, colagen și melanină;

- este foarte important pentru sănătatea nervilor, acționând ca un protector al tecii de mielină;

- împreună cu vitamina C, contribuie la elemente ale țesutului conectiv numit elastină;

- este un component esențial al pigmentului numit melanină, formarea sa fiind susținută de către o enzimă numită tirozinază;

- este un puternic antioxidant, lucrând împreună cu SOD pentru a preveni distrugerea țesuturilor de către radicalii liberi;

- este utilizat pentru fabricarea ATP-ului, sursa de energie a corpului;

- are rol de regulator al ritmului cardiac (aritmii) și a presiunii sanguine;

- efectul său inflamator poate reduce simptomele artritei;

Deficiența de cupru în ființele umane este rară, dar poate să apară în anumite circumstanțe: anemie, temperatură corporală scăzută, fracturi și osteoporoză, vene proeminente și dilatate, număr scăzut de celule albe, aritmii cardiace, nivele crescute de colesterol, pierderea pigmentației, dezordini tiroidiene. Copiii care au afecțiunea Menke (de natură genetică) nu pot asimila corect cuprul și prin urmare ajung să dezvolte un deficit foarte mare dacă nu sunt tratați la timp.

Supraacumularea de cupru este și ea posibilă, fiind o consecință a sindromului Wilson, o incapacitate de eliminare a cuprului în exces din corp.

În ceea ce privește asimilarea cuprului, se pare că există o competiție directă între acesta și zinc la nivelul absorbției în intestinul gros, cel puțin în cazul elementelor în stare ionică. Ca atare, trebuie realizată o balanță corectă în administrarea celor două minerale.

Dozele uzuale sunt:

- Copii 0-6 luni: 200 mcg; 
- Copii 7-12 luni: 220 mcg; 
- Copii 1-3 ani: 340 mcg;
- Copii 1-8 ani: 440 mcg;
- Copii 9-13 ani: 700 mcg; 
- Copii 14-18 ani: 890 mcg;
- Peste 19 ani: 900 mcg;
- Femei însărcinate: 1000 mcg;
- Femei care alăptează: 1,300 mcg.

1mcg=1 microgram

Reducere 10%!
pentru comenzile cu valoarea mai mare de 200 ron.
Reducere 15%!
pentru comenzile cu valoarea mai mare de 300 ron.
Reducere 20%!
pentru comenzile cu valoarea mai mare de 400 ron.
Reducere 25%!
pentru comenzile cu valoarea mai mare de 500 ron.

Transport gratuit

Transport
Transport gratuit pentru comenzi cu valoarea mai mare de 120 ron, și un cost redus, de doar 10 ron pentru comenzile cu valoarea mai mică de 100 ron!

Eternul TDS-metru...

Unul dintre colaboratorii noștri a primit un mesaj de la un client. Îl redam mai jos, asa cum a fost el redactat (nu am socotit necesar să realizăm corecturi pe el, este inteligibil, deși se observă că, probabil, a fost scris în grabă):

 

Mesaj clientă: 
[20:41, 01.03.2021] *************: Buna seara îmi cer scuze că am întârziat atât cu video de argint coloidal și aur coloidal de la alchemy
Și cel de la ****************.
 Nu le fac publicitate dar căutand pe net am văzut niște opinii cum că nu ar avea atâtea ppm cum spun și bun că îmi place magazinul dumneavoastră foarte mult și am luat de la voi și aur și argint
Doar că după citit am luat un măsurător de ppm și surpriza căci chiar avea dreptate persoana respectiva.
 Am fost dezamagita pt că eu chiar credeam că este făcut cu apa distilata restructurata dar și cu multi coloizi dar in fine oricum vroiam să știți și poate va răspund cei care îl produc pe Alchemy.
   Peste tot unde am citit articole și în spaniolă și în engleză chiar daca se fac coloizi mari cu sare și apă sunt citiți de aparat adică departe de mine intenție rea doar sa aflu de ce nu arata cat spun.
    Am mai deschis un flacon de argint și altul de aur și la fel la argint jumă din ppm anunțați pe eticheta iar la aur chiar nici jumătate
 Nu vă supărați pe mine , va doresc toate cele bune și am să mai iau de la magazinul dumneavoastră
O seara placuta
Un vârf de sare în argint și sare la peste 900 ppm pt că se unește sarea cu ionii de argint și fac coloizi mari
 Nu o linguriță întreaga doar un vârf de sare , ideea este că dacă avea coloizi de Ag in sticla ar fi cititi
Un mic experiment pe care puteți să îi trimiteți tot mesajul producătorului și poate răspunde unde sunt ppm de pe eticheta pt că am luasem și un măsurător tds profesional sa verific și la fel doar că l-am trimis înapoi la emag că nu puteam să păstrez că sunt foarte scumpe 😢

 

Haideti sa răspundem, în detaliu, acestui mesaj, și acestor nedumeriri, fie ele reale, fie nu. Din păcate, nu putem prezenta deocamdată și videoclipul realizat de către persoana respectivă, deoarece va trebui mai întâi să îl edităm pentru a nu lăsa vizibile imaginile în care este evident prezentată firma cu a cărei produse sunt realizate comparațiile. Nu ar fi legal, și nu vrem să le dăm apă la moară. Și așa...

 

Raspunsul este extrem de simplu, si a fost dat deja de foarte multe ori, chiar daca nu de catre noi:

Concentratia de argint si de aur coloidal in apa, nu se masoara cu TDSmetrul!

TDSmetrul utilizat de către persoana respectivă, și considerat a fi profesional, este un model asemănător (sau poate chiar identic) cu instrumentul din fotografia din dreapta, găsindu-se de cumpărat cu 100-200 ron pe diverse magazine online. Acum, cine dorește, poate să considere acest TDS-metru ca fiind profesional, dar... nu este cazul.

În plus, TDSmetrele nu sunt calibrate pentru valenta ionilor de argint, ci uzual de calciu si magneziu. Valenta ionilor de argint in hidratul de argint este 1, in cazul structurii tipice, care este analoagă unui hidroxid de argint, AgOH. Valenta ionilor de calciu si magneziu, pentru care sunt calibrate TDSmetrele, este 2. Asadar este firesc ca, chiar cu aparatul pe care persoana respectiva il numeste profesional, indicatia sa fie pe jumatate, ea depinzand de calibrarea TDSmetrului (care poate avea orice constanta, intre 1 si 2, in functie de destinatia lui, dar pentru apa potabila, in cazul instrumentelor casnice, cum sunt cele pentru acvarii de obicei are 2, sau aproape 2).

Așadar, nu putem spune ce a măsurat persoana respectivă în paharul respectiv, putem ști doar ce crede că măsoară!

Notă: hidroxidul de argint este de fapt un complex de specii pe care ionii de argint Ag+ le formează cu ionii hidroxil, OH-, și nu există decât în apă. Atunci când apa se evaporă, el se transformă în oxid de argint, Ag2O, care se depune pe fundul vasului..

Argintul nu este in însă intregime sub forma ionica in apa, mai ales în cazul argintului așa-zis coloidal ionic, ci se regaseste si sub forma de particule. Indicatia concentratiei de particule este imposibil de masurat cu TDSmetrul in mod corect. Se masoara uzual prin spectrometrie cu absorbtie atomica. Nici noi nu facem astfel de analize, ci utilizam terte laboratoare, aparatura fiind scumpa si dificil de utilizat.

Cu atat mai mult, ceea ce am spus mai sus este valabil pentru aurul coloidal. Concentratia (citita de TDSmetru, atentie, a) aurului coloidal se poate ajusta insa (a se citi falsifica) cu anumite saruri, in concentratii mici, precum sarea de bucatarie (la argint nu este posibil).

Desigur, aceasta se poate depista, si o experienta simpla este aceea de a amesteca aur coloidal cu argint coloidal ionic, sau pur ionic. Daca se tulbura (devine opalescent), inseamna ca s-a format clorura de argint, deci aurul coloidal respectiv contine sare de bucatarie, iar indicatia TDSmetrului este de fapt afectata de concentratia sarii de bucatarie. Daca ramane transparent clar (chiar daca isi schimba usor culoarea, de exemplu din roz in oranj sau purpuriu), inseamna ca nu contine sare de bucatarie ca aditiv/adulterant.

 

Cu toate acestea, ramane valabil și in cazul aurului coloidal, chiar mai mult, că masurarea concentratiei se poate face doar cu instrumente specializate, iar concentrația măsurată cu un TDSmetru va fi departe de cea reală. 

Se pot citi în linkul de mai jos mai multe informații despre asemenea aparate, unde se poate (zicem noi) observa ca nu seamana cu un TDSmetru, din orice parte ai privi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_absorption_spectroscopy

În stânga, aveti o fotografie a unui un aparat de masura profesional dedicat pentru argint (cu electrod solid state AgS), din laboratorul nostru, care masoara concentratia ionilor de argint in apa. Este un aparat semnificativ mai ieftin, circa 1000 de euro (semnificativ mai scump totuși decât cel... împrumutat de pe eMag), insa chiar si cu acesta, pentru a masura si concentratia de particule, este necesar ca dispersia coloidala sa fie acidifiata mai intai cu acid azotic, deci masurarea se face in doi pasi: mai intai continutul ionic, apoi cel total.

Pentru aur coloidal, exista metode alternative mai ieftine, in care masurarea se realizeaza prin comparatie cu mostre calibrate (masurate prin spectrometrie cu absorbtie atomica).

În dreapta este prezentată o de fotografie a unui instrument de acest tip, un spectrofotometru în vizibil, si el relativ ieftin (circa 1000 euro, asadar nu chiar pentru uz casnic, dar totusi un instrument manual, potrivit pentru masuratori in volum redus). Totusi, necesita utilizarea unei mostre calibrate, care trebuie refacuta o data la fiecare 3-6 luni, ceea ce este in regula, in cazul unui proces cu parametrii constanti in ceea ce priveste morfologia particulelor (forma si marimea, in cazul de fata).

Desigur, nu putem sa nu comentăm observatia legata de structurarea sau nestructurarea produsului. Pe site, am pus deja la dispozitie un articol despre unele metode de structurare, care nu acopera toate posibilitatile de structurare posibile a fi aplicate unor astfel de produse.

Aceasta structurare o puteti realiza si acasa, iar daca dispuneti de un agitator cu frecventa controlata digital, puteti chiar sa implementati frecvente precise (in imaginea din stânga, este programata chiar o frecventa apropiata de frecventa Schumann, in rpm  - rotatii pe minut).

Desigur, vasul respectiv a fost pregatit pentru o ilustrare, pentru a putea observa frecventa de rotatie a magnetului si a lichidului (desi aceasta este valabila doar in imediata vecinatate a rotorului). In practica, prepararea se realizeaza in ... dispozitive mai mari ca volum, precum reactorul de preparare din fotografia din dreapta, in care se realizeaza si concentrarea sub vid avansat, daca este necesar.

Totodată, se poate observa generatorul atasat (in dreapta), care este de fapt un invertor modificat pentru scopurile noastre. Forma de unda, usor de citit de catre o persoana familiarizata cu utilizarea unui osciloscop, este prezentata in imaginea din stânga, unde pe osciloscop (în stânga) se poate citi aproximativ o frecventa de 7,83 Hz pe display. Nu vom intra in detalii despre cum si de ce campul electric este rotitor, realizand un sui-generis vortex pe frecventa Schumann, modulat cu un alt spectru de frecvente (dupa cum se poate observa cu usurinta din imagine, desigur, de catre un specialist).

În acest fel, este realizată o structurare suplimentară prin intermediul unui câmp electric, pe lângă cea mecanică (vortex) și cea magnetică, tot pe o frecvență apropiată de frecvența Schumann.

Exista si alte metode de structurare, insa descrierea lor depaseste cadrul si scopul articolului prezent.

Notă: pentru persoanele care nu știu, frecvența Schumann este în realitate nu doar o frecvență, ci un set de frecvențe, dintre care noi am ales-o pe cea mai joasă, practic fundamentala acestui set, însă totodată se poate observa că există prezente și alte frecvențe, așa cum este și situația în realitate, în ceea ce privește modul în care fenomenul respectiv este manifestat. Pentru mai multe detalii, puteți citi mai multe informații aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/Schumann_resonances

 

 

Asadar in cazul in care se doreste o analiza corecta a mineralelor coloidale, este bine sa apelati la laboratoare specializate. In general, metodele asa-zis casnice de masurare, sunt (in opinia noastra) promovate de catre persoane neinformate, sau care doresc sa induca voit in eroare cumparatorii, fie pentru a isi promova in mod necinstit produsele, fie pentru a denigra alte produse, pe baza unor date care, dupa cum puteti observa, sunt incorecte si usor de manipulat.

 

Desigur, nu avem nici dorința și nici pretenția să convingem persoanele care doresc ele neapărat să măsoare cu TDSmetrul concentrația de argint din apă, că lucrurile stau chiar așa. Le vom pune totuși o întrebare: dacă în apa de la chiuvetă aparatul măsoară 304ppm, asta înseamnă că acolo sunt 304ppm argint? Sau 304ppm... ce??? Și dacă poate fi 304ppm... orice, cum poate ști cineva că măsoară 304ppm de... ceva anume, precum argint???

Este însă o întrebare retorică. Atât. Și la o adică, cine mai știe care este adevărul: deunăzi auzirăm de exemplu că pământul este plat, pentru că... așa sunt unii siguri. La o adică, poate, cine știe...

 

Includem în articol, un calculator (online) TDS/ppm, pentru diverse minerale. Veti observa ca pentru fiecare tip de ion, la aceeasi concentrație în mg/L, corespunde altă valoare a TDS.

Situația se complică, cu  atât mai mult cu cât, la un același mineral, pot exista mai multe stări de oxidare, care vor genera conductivități diferite în apă. Tabelul este realizat pentru stările de oxidare/valențele cele mai comune ale mineralelor respective.

Fierul de exemplu, poate avea stări de oxidare multiple, de la -4 la +7:

https://en.wikipedia.org/wiki/Iron

Tabelul de calcul, din linkul de mai jos, o noteaza pe cea mai comună, +2, pentru care se calculează TDS-ul. TDS-ul se estimează din conductivitate, dar estimarea dată de TDSmetre (de laborator sau de acvariu), fie ele chiar considerate profesionale, este doar o... estimare, valabilă pentru anumite situatii specifice, socotite a fi cele comune, în absența unei calibrări specifice, desigur.

Tabel de calcul mg/L-TDS.

Puteți să vă exersați, observând că pentru diverse minerale, aceeași concentrație a mineralului in mg/L, va genera un TDS diferit!

Acum, retoric, întrebăm: ce CREDEȚI dumneavoastră că măsurați, atunci când utilizați un TDSmetru?

Vă răspundem noi: o convenție. Adică NIMIC! TDSmetrul spune: apa dumneavoastră are CAM ATÂTA calciu și magneziu, dar nu știm exact cât din fiecare, SI NICI MĂCAR dacă este vorba chiar de calciu sau magneziu!!!

 

Desigur, veți putea întreba: bine bine, dar în cazul ambelor produse s-a măsurat argint! De unde vin diferențele?

Un răspuns orientativ este următorul:

Metoda de productie a fiecărui producator, face ca in apa sa existe simultan ioni Ag+1 si Ag+3, rezultand un argint ionic în care raportul dintre ionii Ag1+ și Ag2+ poate diferi. În cazul în care raportul este unitar, se poate considera că în apă ar fi prezenți ioni cu valența 2, Ag+2, asadar un pseudo Ag+2 (nu este cu adevarat Ag+2, argintul fiind foarte rar in aceasta stare de oxidare, precum in AgF2, o fluorura de argint).

Unii producători chiar precizeaza ca ionii de argint din produsele respective ar avea valenta 2, Ag+2, ceea ce nu se poate în realitate, dar... convențiile și echivalențele ne guvernează viețile. Atunci când există un astfel de raport, majoritatea TDSmetrelor de uz casnic vor indica destul de corect concentrația în ppm.

Daca insa procesul favorizeaza producerea ionilor cu valenta 1, Ag+1, starea uzuala de oxidare a Ag, sau cu valența 3, Ag+3, in functie de calibrarea TDSmetrului, acesta va masura ...altceva.
Asadar, concentrația de argint în ppm trebuie masurată cu un instrument calibrat specific, ceea ce implica utilizarea unui TDSmetru special calibrat, eventual cu electrod selectiv pentru Ag, pentru a elimina erorile date de prezența eventuală a altor ioni, si chiar si acesta se calibreaza cu solutii de calibrare specifice proceselor în care va fi utilizat.
Mai mult, datorită prezenței particulelor de argint, totul se schimbă dramatic din punctul de vedere al măsurătorii. Experiența ne arată că, într-un astfel de caz, dacă se dorește o estimare cu un TDSmetru, din nou, acesta trebuie calibrat după procesul respectiv, pe baza etaloanelor obținute prin spectroscopie cu absorbție atomică, iar procesele să fie constante (ceea ce este relativ simplu). Datorită faptului că la suprafața particulelor de argint în apă, apare un proces reversibil de ionizare a argintului, chiar și în cazul particulelor de argint, se poate măsura o anumită conductivitate
 
In cazul aurului coloidal, discutia este ceva mai complexa. Aici raspunsul este simplu: NU SE POATE MASURA CU TDS-metrul valoarea concentrației în ppm a aurului, dacă este pur coloidal, particulele respective nefiind dizolvate în apă, ci suspendate, și prin urmare neionizate! TDS inseamnă TOTALITATEA SOLIDELOR DIZOLVATE, iar în cazul particulelor metalice, nu este cazul.
Asa cum spuneam insa, soluția se poate ... completa cu sare, NaCl, care in concentratii mici, de cateva zeci de ppm, chiar face ca aurul coloidal sa fie mai stabil. In plus, da bine si la TDS metru. Unii, în diverse tări, chiar fac aceasta. Alții chiar produc aurul coloidal dizolvând sare de bucătărie în apa distilată în care se produce electroeroziunea, cu sau fără arc electric.
Din acest motiv, în soluția respectivă se poate produce clorură de aur (neurotoxică în cantități/concentrații ridicate, utilizate pe termen lung), măsurabilă cu TDSmetrul. Chiar si atunci TDSmetrul ar trebui calibrat specific, datorita ca aurul este in starea de oxidare 3, Au3+ în clorura de aur, deci am obține un rezultat aiurea cu un TDSmetru normal. Plus că masa atomică a aurului este foarte ridicată, deci echivalența ppm (mg/L) TDS este, ca să spunem așa, în copaci!
Aurul coloidal Alchemy este pur coloidal, și nu conține ioni de aur. Deloc. Așadar, rezultatul măsurătorii va fi întotdeauna eronat (redus ca valoare), dacă măsurătoarea se realizează cu un TDSmetru.

 

 

 

In ceea ce priveste povestea cu varful de sare, este bine sa se inteleaga doua aspecte:

1. Transformarea ionilor in particule se realizeaza cu un acid, precum acidul azotic, dacă se dorește masurarea conținutului total de argint. Altminteri, daca se foloseste sare sau o alta halogenura, rezultatul este clorura de argint, care este insolubilă in apa, si va incepe sa precipite, dat fiind ca solubilitatea AgCl in apa este de circa 5ppm, la temperatura camerei, si de fapt din acest motiv se si formeaza opalescenta usor de observat. Dat fiind ca norisorul respectiv este de fapt o aglomerare de clorura de argint, masuratoarea este vrei nu vrei denaturata.

Recomanăm a se citi se citi totusi macar un articol de popularizare, precum acesta de mai jos (dacă nu un curs de chimie a argintului), pentru a intelege mai multe despre clorura de argint:

https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_chloride

2. Chiar daca s-ar utiliza acid azotic (si chiar si in cazul clorurii de sodiu), ionii de argint au valenta 1, si concentratia lor nu poate fi masurata cu TDSmetrul calibrat pentru apa potabila (asadar pentru ioni cu valenta 2, de Ca, Mg), asa cum am specificat deja. 

In plus, ceea ce numesc respectivii care au... dezvoltat aceasta metoda, anume coloizi mari, nu sunt cititi de aparat. Oricum, nu se formeaza coloizi mari, decat in mica masura, ci in majoritate clorura insolubila de argint. Care se va si depune, gradat. Cat despre ce masoara de fapt TDSmetrul respectiv, e o alta poveste, care implica si faptul ca in clorura de sodiu, NaCl, exista si ionii de sodiu, care se transforma in hidroxid de sodiu in urma dislocuirii clorului in reactia respectiva. Desigur, in cantitati reduse, dar masurabile de catre ... TDSmetrul respectiv. Din acest motiv se utilizeaza aparatul ion selectiv AgS, prezentat la inceput, si nu experimente demne de o Academie Catavencu a chimiei coloizilor. Daca ar exista asa ceva.

Ar fi bine sa se inteleaga ca in cazul aurului, dar mai ales argintului coloidal, pretul metalului dispersat in apa este redus, costul unui produs fiind dat de fapt de munca necesara prepararii coloidului (intr-o mica masura), si de costul serviciului de punere la dispozitie a produsului (in cea mai mare masura). Asadar este aberant sa se creada ca cineva nu ar respecta concentratia unui produs, mai ales cand... nici măcar nu exista vreun un avantaj in directia aceasta!

În plus, produsele pot fi concentrate cu usurinta pana la circa 200ppm, sub vid, in reactorul prezentat (caci, intr-adevar, maximul concentratiei pe care o putem realiza direct, fara concentrare, este de circa 100-120ppm). Asadar, daca tot putem, de ce nu am respecta clientii? Noi am pierde...

Putem sa va spunem ca, in realitate, TOATE produsele pe baza de argint coloidal PRODUSE in Romania, de la TOATE firmele, respecta destul de corect specificatiile de pe etichetă. Spunem aceasta pentru ca le-am testat pe TOATE. Este firesc, dat fiind ca argintul coloidal este simplu de produs.

In ceea ce priveste alte minerale coloidale, acolo este o alta discutie, insa chiar si asa, majoritatea produselor coloidale sunt cum trebuie, fie ca este vorba despre Alchemy, AquaNano, Freeways, Salutifer, Steaua Divina. Le-am testat pe toate.

Daca mai exista si alti producatori cu produse bune, ii felicitam pentru aceasta, insa nu suntem interesati in a purta discutii publice, mai mult sau mai putin partinitoare, și cu atât mai puțin mai mult sau mai puțin în contradictoriu, despre acestea. Ce discuta altii privitor la acest subiect, este treaba lor ...

 

 

 
 
 
 

Copyright

Copyright  S.C Floralis Online S.R.L

Informații contact:

SC Floralis Online SRL, Sibiu
 
0770425076
 
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.